Najbolj pogoste spletne prevare

Najbolj pogoste spletne prevare

Vsako leto je več uporabnikov, ki so žrtve spletnih prevar. To,  da jih uporabnik prepozna, je najboljša obramba pred prevarami.

PandaLabs  laboratoriji beležijo vsako leto večje število spletnih prevarantov, ki želijo uporabnikom spleta krasti denar. Prevaranti žrtve oškodujejo za nekaj sto, lahko pa tudi za več tisoč evrov. Spletni prevaranti delajo vedno po klasičnem vzorcu. Z žrtvijo navežejo stik preko elektronske pošte ali drugega socialnega omrežja in želijo od žrtve dobiti odgovor bodisi preko telefona, faksa, elektronske pošte. Ko pa so vzpostavili kontakt, si močno prizadevajo na vse možne načine pridobiti zaupanje potencialne žrtve. Ko to zaupanje pridobijo, jo prosijo za denar, pri tem pa  navajajo najrazličnejše izgovore.

V prej omenjenem laboratoriju so zato sestavili opise najpogostejših in tudi najbolj obsežnih spletnih prevar v zadnjem desetletju.

NIGERIJSKA PREVARA

To je zelo masovna prevara, ki pa jo prepoznamo po vsebini sporočila. Neka tretja oseba naslovnika prosi za pomoč pri pretoku denarja iz države. Naslovnik oziroma uporabnik naj bi za to prejel precej mamljivo finančno nadomestilo, vendar mora najprej plačati stroške bančnih provizij, ki pa so kar visoki in znašajo okoli 800 evrov. Ko pa naslovnik ta denar nakaže, prosilec ponikne in vsak kontakt z njim je izgubljen, kot je izgubljen tudi denar. Ker je bila v tem najpogosteje omenjena Nigerija je takšno ime prevare.

LOTERIJE

Zelo podobno nigerijski prevari, vendar s razliko da uporabnik dobi elektronsko pošto s sporočilom o velikem zadetku na lotu. Prevarant uporabnika prosi za osebne podatke in pa nakazilo bančnih stroškov, ki pa so vredni tudi nekaj sto evrov. Ko vse to uporabnik izpolni, za prevarantom izgine vsaka sled.

MLADA DEKLETA

Ciljna skupina te prevare so naivni predstavniki moškega spola. Mlade punce, povečini iz Rusije, pošljejo elektronsko sporočilo uporabniku, češ da ga želijo spoznati in obiskati na njegovem domu. Seveda pa so tu stroški potovanja, ki naj jih nakaže uporabnik. Ti stroški potovanja, vize in ostalega znašajo tudi nekaj sto evrov. Ko uporabnik denar nakaže, izgine z denarjem tudi dekle.

PONUDBA ZA DELO

Zelo pogosta so sporočila da podjetja iz tujine iščejo sodelavce, da bi jih zastopali na domačem trgu. Plačilo je seveda zelo mamljivo, saj samo do tri ali štiri urni delavnik ponujajo 2500 evrov. Seveda ko uporabnik to ponudbo sprejme, ga prevarant pozove k posredovanju bančnih podatkov. V tem primeru gre za zlorabo uporabnikovega bančnega računa za pranje denarja in prenakazila. V tem primeru ste udeleženi pri zločinu, saj se preko vašega računa pretaka denar prevarantov.

FACEBOOK

Prevarante zanimajo tudi prijavni podatki za socialna omrežja in e-pošto. Ko pridejo do teh podatkov jih spremenijo, tako da uporabnik ne more več priti in se prijaviti v svoja omrežja. Z uporabnikovega socialnega omrežja pa potem vsem njegovim znancem in prijateljem pošiljajo lažna sporočila, da je le ta na počitnicah in je bil oropan, zato prosi za finančno pomoč, da se lahko vrne domov. Vrnitev domov pa spet lahko stane nekaj sto evrov, ki izginejo s prevarantom v neznano.

Zanimive prevare so prišle v času finančne krize, ko vse več ljudi prodaja svoje premoženje. Prevaranti zelo radi kupujejo hiše in avtomobile. Prodajalcu za zahtevano kupnino pošljejo ček s precej večjim zneskom od vrednosti kupljene stvari. Seveda ga potem prepričajo da jim razliko vrne z nakazilom nazaj, ček pa vmes prekličejo in  prodajalec ostane brez  denarja.

KAKO RAVNATI DA SE UBRANIMO SPLETNIM PREVARAM

Namestite lahko dober protivirusni program, ki prepozna nezaželena sporočila in jih že tudi izbriše.

Predvsem pa uporabljajte zdrav razum. Vemo, da nihče na svetu ni preveč radodaren in če je nekaj prelepo da bi moralo biti res, vedite da za tem verjetno ni vse tako kot bi moralo biti. Previdni bodite do vseh nepoznanih kontaktov, predvsem tistih iz tujine.

Res je danes internet praktično orodje za prodajo in nakup stvari, vendar pa priporočamo transakcije izvajajte v realnem okolju, saj se tako prepričate v poštene namene vseh vpletenih.

Če pa kljub vsemu postanete žrtev spletne prevare nemudoma obvestite policijo, saj organi pregona oblikujejo organizirane oddelke za boj z spletnim kriminalom.