Priprava ozimnice

Priprava ozimnice

Ali priprava ozimnice res že tone v pozabo in se s tem ukvarjajo le še naše babice? Z današnjim tempom življenja, ko nam hitri življenjski stil pobere veliko časa in energije, morda niti ne pomislimo, da bi si ozimnico pripravili sami. Sveže sadje in zelenjava nam je v različnih trgovinah dostopna skozi vse leto.

Vendar pa se moramo nujno vprašati o kvaliteti tega, iz različnih koncev sveta, uvoženega blaga, čigar porekla in kakovosti sploh ne poznamo. Če ste vsaj malo ekološko osveščeni, se boste zagotovo strinjali, da so pridelki z domačega vrat zagotovo boljši od uvoženih. Tudi če nimate lastnih pridelkov, je teh v jesenskem času v izobilju in vam jih sorodniki, sosedje, prijatelji… ponujajo tako rekoč na vsakem koraku. Poleg tega, si lahko ekološko pridelano hrano poiščete tudi na tržnicah in stojnicah z domačo prehrano ali na različnih ekoloških kmetijah.

Če vas še nismo prepričali, da bi si hrano za zimske dni pripravili in shranili sami, pomislite na čudovit okus domačih kompotov iz otroštva ali na okus prvih paradižnikov iz vrta ter na čudovito marelično marmelado, ki ste si jo z užitkom namazali na vroče domače palačinke… Seveda lahko podobne izdelke kupite, vendar se zavedajte, da vsebujejo dosti več soli in umetnih konzervansov.
Postopki shranjevanja pridelkov so različni, zavisijo od pridelkov samih in od vaših želja. Tako lahko iz sadja naredite marmelado ali kompot. Bučke lahko vložite na kisel ali sladek način, jih zamrznete ali pa skuhate marmelado. Ker je odločitev vaša, vam ponujamo vse postopke, ki se jih lahko poslužite pri pripravi ozimnice:

  • sušenje (sušimo predvsem sadje in gobe, lahko pa tudi zelenjavo npr. paradižnike)
  • zamrzovanje (zamrznemo lahko sadje, zelenjavo in gobe, nekatere stvari predhodno narežemo, druge lahko oprane zamrznemo v celoti)
  • vkuhavanje:

na sladek način; kompoti (kompoti so predvsem iz sadja lahko tudi zelenjave)
na kisel način; vlaganje (vložene kisle stvari so iz zelenjave ali gob)
na oljnat način (npr. olive v oljčnem olju)

  • kuhanje sokov in sirupov (predvsem iz sadja)
  • kuhanje marmelad in džemov (predvsem iz sadja)
  • kuhanje mezge, različnih solat in omak

Z naslednjimi nasveti boste zlahka poskrbeli, da vaša ozimnica ostane varna, okusna in povsem pripravljena na dolge, hladne mesece, ki nas čakajo:

Predpriprava

Najprej se odločite, kaj boste vlagali, zamrznili ali vkuhavali. Nato si pripravite delovno okolje, vse pridelke, recepte in pripomočke s katerimi boste delali. Zagotovite si zadostno količino vseh pritiklin (kis, olje, sladkor…) da ne boste v samem procesu dela ugotovili, da imate nečesa v izobilju ali drugega pa premalo.

Čistoča

Poskrbite, da bodo vaša kuhinja, miza, pult in vsi ostali elementi čisti. Očistite in sterilizirajte kozarce in pokrovčke za vlaganje. Najlažje je, da uporabite pomivalni stroj, ki vam te stvari res temeljito opere in posuši, medtem pa lahko vi opravljate druga dela. Kupite nove vrečke, embalaže.

Kakovost

Če ste si že vzeli čas, za pripravo ozimnice, le-to pripravljajte s kvalitetno, domačo, ekološko hrano. Tudi to dobro očistite, obrežite vse slabe, poškodovane in preveč zrele dele. Bodite precizni in pikolovski, da bo vaš izdelek okusen in kakovosten.

Recepti

Za dober okus je najbolje, da se držite že preverjenih receptov. Nikar se ne zanašajte na spomin, razen če res že vrsto let delate po istem sistemu ter ne eksperimentirajte. Postopek in sestavine si napišite na list. Dobre je, če ste recept pridobili od nekoga, čigar dobrine ste že okusili in so vam bile res všeč.

Shranjevanje

Ko boste končali z delom, se vem bo verjetno zdelo, da imate vse pod kontrolo in da ste si zapomnili vse izdelke. Čez nekaj časa pa bodo vsi kozarčki, škatle in vrečke videti enake. Zato si le vzemite čas za natančno označevanje ozimnice. Poteg označb si sistematično uredite tudi prostor za shranjevanje. Nikar vsega ne pomešajte med sabo. Prostor naj bo suh, hladen in temen ter predhodno očiščen. Skrinja naj bo odmrznjena in očiščena.

Preverjanje

Še vedno na koncu preverite ali ste dobro zaprli kozarčke, vrečke, skratka vso embalažo. Potrkajte po vseh pokrovčkih zaporedoma, tako boste zaslišali značilen zvok. Če kakšen od teh odstopa, ga takoj zavrzite. Če se je ozimnice pokvarila, to pomeni, da je prišlo do napake v procesu priprave ozimnice, vaša hrana pa je sedaj okužena.
Naj bo vaša ozimnica polna dobrot, da boste uživali v bogatih okusih in ponosni boste na svoje delo ter trud.