Nakup stanovanja – primerjava cen po regijah

Nakup stanovanja – primerjava cen po regijah

Cene nepremičnin so se v zadnjih desetih letih precej znižale – za hišo v ljubljanskem Bizoviku je denimo kupec moral leta 2008 plačati 300.000 evrov, dandanes pa je njena izklicna cena »le« še nekoliko več kot 100.000 evrov. V letošnjem letu sicer lahko ponovno pričakujemo manjši dvig cen stanovanjskih objektov po celi Sloveniji. Kolikšne pa so razlike v sami ceni glede na različne regije?

Ljubljana

V kolikor se odločate za trisobno stanovanje v Ljubljani, boste za stanovanje velikosti 75 m2 odšteli vsaj 117.000 evrov (Polje), v centru pa boste za enako prostorno stanovanje odšteli 260.000 evrov.

Okolica Ljubljane

V okolici Ljubljane, denimo v Domžalah, boste za trisobno stanovanje enake kvadrature plačali 105.000 evrov, v Kamniku pa 118.000 evrov. V centru Škofje Loke si boste tako veliko stanovanje lahko privoščili za 129.000 evrov.

Primorska

V kolikor vas mika Primorska, boste denimo v Sežani za tako veliko stanovanje odšteli vsaj 78.000, v Divači pa 92.000 evrov.

Nekoliko manj draga so stanovanja na severno primorskem koncu, kjer boste v Bovcu denimo odšteli 67.000 evrov.

Notranjska in Savinjska

Tudi na Notranjskem so cene stanovanj nekoliko nižje kot v prestolnici. V Postojni so npr. tako velika stanovanja na voljo od 62.000 evrov dalje. Te cene se lahko primerjajo s Savinjsko, kjer boste za trisobno stanovanje omenjenih dimenzij – slednje se nahaja v središču Celja – odšteli vsaj 69.000 evrov.

Podravje

Nižje cene stanovanj so tudi na Podravskem – v kraju Fala boste stanovanje kupili za 29.900 evrov, v središču Ptuja pa za 10.000 evrov več.

Koroška, Dolenjska in Posavje

Na Koroškem boste v centru Dravograda za stanovanje plačali najmanj 49.000 evrov, na Dolenjskem pa v Novem mestu vsaj 130.932,35 evrov.

V Sevnici boste za nekoliko manjše stanovanje (70 m2) odšteli 60.000 evrov.

Zasavje

Nekoliko cenejša so tudi stanovanja v zasavski regiji – za nekoliko manjše stanovanje (71,30 m2) boste v središču Trbovelj odšteli 52.900 evrov.

Pomurje

Najcenejša stanovanja so sicer na voljo v pomurski regiji, kjer boste za udobje velikosti 73 m2 v središču Lendave odšteli 29.990 evrov.

nakup stanovanja

Pred nakupom stanovanja se skrbno prepričajte o stanju nepremičnine.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu?

Na različnih spletnih straneh, denimo na portalu Oglasnik, se cene razlikujejo predvsem na čas gradnje, adaptacije in samo regijo.

Ko kupujete določeno nepremičnino, ne pozabite preveriti njenega pravnega stanja – kdo je lastnik, ali ima kakšno obremenitev, denimo hipoteko, ipd. Veliko informacij vam je na voljo v zemljiški knjigi, ki je javno dostopna in vam je na voljo tudi preko spleta.

V kolikor gre za novogradnjo, ne pozabite preveriti investitorja – podrobno preglejte podatke o kakovosti njegovih gradenj v preteklosti in se pozanimajte o možnem odpravljanju napak v garancijskem obdobju.

Pozorni bodite tudi na samo lokacijo in prometne povezave – četudi se zdi določen objekt cenovno privlačen, boste morda manj prihranili pri času in denarju, če bo preveč oddaljen od vašega delovnega mesta.

Prednosti nakupa nepremičnine v primerjavi z najemom

Četudi je nakup nepremičnine povezan z visokimi stroški, je dolgoročno bolj ugoden. Seveda si le redko kdo lahko privošči stanovanje brez kredita, za pridobitev katerega pa velja kar nekaj pogojev, med katerimi je tudi redna zaposlitev. V kolikor ste sami ali kdo od vaših bližnjih kreditno sposobni, boste v primerjavi z najemom stanovanja po končnem odplačilu v boljšem položaju – če ne drugače s svojim lastnim stanovanjem.