5 nasvetov za nakup rabljenega avtomobila

5 nasvetov za nakup rabljenega avtomobila

Na našem portalu lahko prodate ali kupite kar koli – tudi rabljen avtomobil. Zanj se najpogosteje odločimo zaradi omejenih sredstev, rabljen avtomobil pa ne pomeni nujno tudi manjše kakovosti. Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

  1. Kupite avto, ki bo zadovoljil vaše potrebe.

Kljub temu, da vam je morda bolj všeč terensko vozilo, tega ne kupite, v kolikor ga ne nameravate voziti po takšnem terenu – omenjeni jekleni konjiček je morda ugoden ob nakupu, prav gotovo pa ne, ko preračunate že samo stroške goriva. V kolikor avto potrebujete za vašo družino, preverite ponudbo karavanov, prav tako bodite pozorni, če ste nekoliko manj okretni ali avto kupujete za starejšo osebo – v tem primeru se odločite za višje vozilo. Ne pozabite še na eno stvar – športni avtomobili so običajno zelo atraktivni in hitri, ne pa ravno priročni, če boste želeli kdaj ponuditi sedež vašim številčnim prijateljem ali ko boste morali odšteti denar za vzdrževanje.

  1. Preverite dokumentacijo vozila.

V pomoč vam je lahko že prometno dovoljenje, ki priča o tem, koliko lastnikov je avto zamenjal, koliko časa ga je vozil prehodni lastnik ipd. Najboljša rabljena vozila so običajno stara manj kot 3 leta in imajo do 50 000 prevoženih kilometrov.

  1. Preverite, kako dobro je bil avto vzdrževan.

Povprašajte prodajalca o različnih servisnih posegih, ki so bili izvedeni na avtomobilu, kot so denimo menjava sklopke, zavor ipd. V kolikor je mogoče, ga prosite za račune oz. za servisno knjižico, ki bodo njegove podatke potrdili. V primeru, da je avto cenejši, je pogosto mogoče, da potrebuje servis – kar pa vsekakor ne predstavlja majhnega finančnega zalogaja.

  1. Pred nakupom se z lastnikom zmenite, da avto odpeljete na »krajši izlet« in na pregled na servis.

Rabljeno vozilo preizkusite na različnih terenih in tako sami preverite, če ima morda kakšno napako, kot so morebiti nedelujoči brisalci, klima naprava, uhajanje vode v vozilo, madeži olja na motorju, tresenje volana ipd. Ker najverjetneje niste strokovnjak, ki bi lahko opazil ostale manjše (ali večje) pomanjkljivosti, avto odpeljite še na servis. Kljub temu, da boste morali plačati za strokovni pregled vozila, boste, v kolikor vas nakup avtomobila zanima, tako lahko prihranili ogromno denarja. Ni vse zlato, kar se sveti, je pregovor, ki žal pogosto obvelja tudi pri lepo poliranih avtomobilih, ki pa morda skrivajo slab motor.

  1. Preverite, kaj ponuja garancija na rabljeno vozilo.

Ker ne gre za nov avtomobil, pri katerem velja tovarniška garancija, dobro preverite, kaj garancija, ki ste jo prejeli ob nakupu preko fizične osebe, vključuje in v katerih primerih jo lahko uveljavljate.