Nakup klimatske naprave

Nakup klimatske naprave

V vročih poletnih mesecih hladne pijače, sladoled in osvežitev v vodi pogosto niso dovolj, da se osvežimo. Tudi manjši ventilator ob večji vročini ne pomaga najbolje, zato se veliko ljudi odloči za nakup nove klimatske naprave. Ta običajno predstavlja večji finančni zalogaj, zato je še kako pomembno, da nam po nakupu dolgo časa in ustrezno služi.

Kaj je potrebno vedeti pred nakupom?

Pred nakupom moramo vedeti, koliko m2 v stanovanju želimo klimatizirati. Da bi natančno vedeli, katero napravo izbrati, moramo površino pomnožiti z višino prostora (v metrih). Kubične metre, ki jih dobimo ob množenju, pomnožimo s 25 W (oz. 35 W, če gre za podstrešno stanovanje). V kolikor denimo vaše stanovanje znaša 30 m2 in je visoko 2,4 m, dobimo 72 m3, kar pomeni 1800 W. K omenjeni oceni moramo prešteti še po 100 W hladilne moči za vsakega posameznika, ki se nahaja v prostoru, pa tudi moč ostalih strojev, ki sproščajo toplotno energijo v prostor (pečica, računalnik, TV ipd.).

V kolikor kupujete rabljeno klimatsko napravo, se pozanimajte tudi o trajanju garancije!

Stenska klimatska naprava

Stensko klimatsko napravo najpogosteje nameščamo neposredno pod strop.

Naprava se deli na notranje dele, ki jih pritrdimo na steno (ali en sam notranji del), in zunanji del, ki je na prostem. Deli so med seboj povezani z električno napeljavo in s cevmi, po katerih se pretaka hladilni plin. Klimatska naprava tako odvzema toploto v notranjem prostoru in jo prenaša v zunanji del.

V kolikor ima klimatska naprava vgrajeno toplotno črpalko, lahko pozimi služi tudi za segrevanje prostorov.

Pred nakupom tovrstne klimatske naprave, ki se seveda pojavlja v številnih različicah (z inverterjem, s toplotno črpalko idr.), se pozanimajte, če so za namestitev slednje potrebna dovoljenja s strani upravljavcev stanovanj v vašem bloku (v kolikor seveda živite tam). Prav tako morate za soglasje pogosto prositi tudi sosede, saj lahko te naprave z (glasnejšim) delovanjem pogosto motijo.

Pred namestitvijo na ogled povabite monterja klimatskih naprav, ki bo z vami pregledal osnovne značilnosti stanovanja (razporeditev prostorov, umestitev prostorov glede na smer neba ipd.). Skupaj z njim nato izberite prostor, primeren za namestitev notranjih enot in zunanje enote klimatske naprave.

Stenska klimatska naprava običajno omogoča številne funkcije, kot so čiščenje zraka, upravljanje preko telefona, tiho delovanje, uravnavanje nivoja vlažnosti ipd.

Za novo klimatsko napravo boste odšteli najmanj 450 evrov (stroški montaže niso vključeni), rabljene klimatske naprave pa stanejo 250 evrov in več.

Prenosna klimatska naprava

Prenosno klimatsko napravo lahko postavimo kamor koli v stanovanje. Pogoj je le, da je v bližini okno oz. zidna rešetka, saj moramo topel zrak odvajati na prosto preko cevi (njen običajen premer je 100 mm). Naprava je primernejša za hlajenje manjših prostorov (najpogosteje nekje do 40 m2). Na prenosni klimatski napravi imate običajno možnost mehanskega ali elektronskega upravljanja, gumb za nastavitev temperature, nastavitev časa do izklopa idr.

Cene nove prenosne klimatske naprave se gibljejo od 250 evrov dalje, rabljene pa dobite že za okoli 100 evrov.

Bodite varčni!

Glede na energetsko učinkovitost delimo klimatske naprave v sedem razredov (od A-G). Bodite varčni in izberite razred A!