5 nasvetov ob nakupu prve kitare

5 nasvetov ob nakupu prve kitare

Glasba je del človeka, ob igranju priljubljenih melodij nam poskoči srce, saj življenje je harmonija, melodija, življenje je pesem. Vsi radi prislonimo uho v smer igranja, pa naj bo to skupina, ki jo slišimo na radiu, ali pa sosed, ki se je z muko in trdim delov naučil glasbene kompozicije, in jo odigra s tako strastjo, da nam poskoči srce. A pozor, za vse vas, ki se odločate poskusiti v glasbeni umetnosti, je tukaj nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni, ko kupujete prvo kitaro.

Izberite si kitaro, ki bo ugajala vašemu načinu igranja

Kitar je nešteto oblik in prav vsaka izmed njih ima specifičen zvok. Naj bo izbira kitare pogojena z načinom igranja, ki ustreza vašemu jazu in tudi občutku, ki ga imate, ko prvič primete inštrument v roke. Kitare se namreč delijo na klasične, akustične in električne. Pri klasičnih kitarah je vrat nekoliko debelejši in vsekakor je za začetnika mogoče težje, a so strune najlonske in tako bolj prijazne do prstov, saj večina nadobudnih začetnikov odneha ravno zaradi bolečih prstov. Klasična kitara ima tanjši vrat, a zato kovinske strune, ki pa od igralca zahtevajo nekaj časa, da se utrdijo prsti.

Velikost je nadvse pomembna

Kot vsak inštrument je tudi kitara podaljšek udov, del telesa, in zato je nadvse pomembna pravilna izbira velikosti. Ob igranju se mora človek počutiti sproščeno, mora občutiti igrano, a kako, če si mora vsake pol minute popraviti položaj kitare. Velikost kitare je še posebej pomembna, če izbirate inštrument za vašega otroka. Bodite pozorni na položaj levega komolca, naj ne bo v isti višini kot rama.

Vsake oči imajo svojega »malarja«

Staro ljudsko izročilo, a v tem reku je veliko resnice. Ko prvič stopite v glasbeno trgovino, se ustavite, vdihnite in se razglejte. Ustavite se pri kitari, ki vam najbolj pade v oči, vas najbolj pritegne, jo najbolj začutite. Igranje inštrumenta je strast in veliko večje veselje boste imeli ob igranju na inštrument, ki vas vizualno najbolj pritegne, ki vam je najlepši. Torej, ne izberite poceni akustične kitare, če v resnici želite igrati električno.

Preverite zunanjost in zvok

Ko si izberete inštrument, ki vam najbolj ugaja, ki ga začutite in ga z veseljem primete v roke, preverite zunanjost. Bodite pozorni na praske, tovarniške napake in poškodbe prevoza. Oglasite glasbilo in preverite oktave, saj se pri novih inštrumentih velikokrat zgodi, da so oktave razglašene, zaradi posedanja po trgovinah pa tudi strune oksidirajo, torej, prva stvar doma naj vam bo menjava le-teh.

Ne nasedajte ponudbam, ki obljubljajo celotne pakete

Dostikrat se na trgu glasbil pojavi ponudba, ki vsebuje celovito glasbeno opremo, poleg kitare seveda. V ponudbi torej najdete razne uglaševalce, stojala in torbo po neverjetno nizki ceni. Logika vam naj diktira, da je to inštrument nizke kakovosti, zatorej si kupite dodatno opremo kasneje, ko se prepričate, da je kitara inštrument za vas. Seveda nakup uglaševalca ob nakupu kitare ne škodi, uglasitev je pomembna.

Če čutite glasbo in ste začetnik, naj vam bodo zgornji nasveti v pomoč, ko se odločate za nakup kitare ali katerega koli inštrumenta. Če pa že držite glasbilo v roki, pa zaprite stran in vadite, saj veste, vaja dela mojstra.